SEO Dostu URL Yapısı Nasıl Oluşturulur?

SEO Dostu URL Yapısı Nasıl Oluşturulur?
URL nedir? SEO dostu URL nasıl oluşturulur? URL’lerin SEO için önemi, URL yapısının detayları ve bu konuda daha pek çok soruya cevap olabilecek bir blog içeriği hazırladık. Hadi gelen ve URL yapılarının detaylarına birlikte bakalım.  

URL nedir?

Bir URL (Uniform Resource Loader), internetteki çevrimiçi bir kaynağın tarayıcı arama çubuğuna yazdığınız web adresidir. URL’ler genel olarak ziyaretçiler ve arama motorları için bir sayfanın veya belgenin yerini tanımlar. Bu çevrimiçi kaynaklar farklılık gösterebilmektedir. HTML sayfaları, CSS dosyaları ve web resimlerinin benzersiz URL yapıları vardır. Bazı URL’ler sizi artık var olmayan sayfalara yönlendirebilir. Yine de belirli bir siteye, sayfaya ve resme erişmek için kullanılan bir adrestir. Bu nedenle doğru ve kullanıcı dostu URL’ler oluşturmak oldukça önem arz etmektedir.  

URL yapısı SEO için neden önemlidir?

SEO dostu URL’ler, hem kullanıcılar hem de arama motorları için iyi faydalı URL’lerdir. İyi tasarlanmış URL’ler, sitenin SEO performansı için önemli metriklerden biridir. Kullanıcılar için önemi: İyi tasarlanmış bir URL, kullanıcılara açılış sayfasının ne hakkında olduğu hakkında anlaşılması için kolaylık sağlar. İnsanlar tarafından okunabilen net ve anlamlı olarak kurgulanmış bir URL, o sayfanın ne hakkında olduğu konusunda fikir verebilir. Tıklamadan önce içerisinde ne olduğunu anlamak kullanıcının da deneyimini arttıracaktır. Arama motorları için önemi: URL, belirli bir sayfanın bir arama sorgusuyla alaka düzeyini belirlemek için arama motorları tarafından kullanılan SEO faktörüdür. Bu faktör, SERP alanlarındaki sıralamada kullanılmaktadır. İyi bir URL örneği: https://www.yourdomain.com/blog Kötü bir URL örneği: X https://www.yourdomain.com/index.php?productID=41952
SEO Uyumlu URL
URL Anatomisi
 

SEO Dostu URL Adımları

Artık URL’ler hakkında temel bilgileri edindiğimize göre, sağlıklı bir URL yapısında dikkat etmemiz gereken önemli unsurlara bir göz atalım.  

Adım 1: İçeriğinizi URL’de tanımlamak için anahtar kelimeler kullanın

Anahtar kelimeler kullanarak sayfanızı tanımlamalısınız. Örneğin, bir blog içeriği hazırlıyorsunuz. Kullanıcıların sizin bu blog içeriğinize ulaşabilmesi için metninizdeki anahtar kelimeleri URL içerisinde geçirmelisiniz ki o konu ile alakalı bir araştırma yapan kullanıcı sizin içeriğinize de erişebilsin. Kullanılan anahtar kelimeler içerik ile alakalı hale getirin ki insanlar ona tıkladıklarında ne göreceklerini bilebilsinler.  

Adım 2: URL yapısını kısa, anlamlı ve anlaşılır tutun

URL yapınızı mümkün olduğunca kısa ve öz tutmaya çalışın. Aksi takdirde, arama sıralamalarında düşme olasılığı yüksektir. Kullandığınız her kelimenin değeri vardır, bu nedenle URL’nizi anlamlı hale getirin. Kısa bir URL’nin okunması ve yazılması daha kolay olduğundan, kullanıcıların hatırlaması açısında da önemlidir. URL yapıları mümkün olduğunca açıklayıcı ve öz olmalıdır. URL’de benzer anahtar ekelime, anahtar kelime doldurma olarak görülebilir ve arama sıralamalarında düşüşe neden olabilir.  

Adım 3: URL’leri güvenli hale getirin

Web sitenizin en önemli yönlerinden biri güvenliktir. HTTPS kullanarak (HTTP yerine), sitenizin bütünlüğünü ve ona bağlanan kullanıcılarınızı koruyorsunuz. HTTPS, HTTP protokolünün güvenli sürümüdür. SSL sertifikası, tarayıcınız ve bir web sitesi arasındaki iletişimi şifreler, böylece bilgisayar korsanları verileri yakalamayı başarsalar bile okuyamaz. HTTPS, kullanıcılara güven aşıladığı için web sitenizi daha güvenilir kılar; kredi kartı bilgileri, adresleri ve telefon numaralarıyla alışveriş yaparken kendilerini daha güvende hissederler.  
Eski Sayfa vs Yeni Sayfa
Eski Sayfa vs Yeni Sayfa

Adım 4: URL’de ne kadar az kategorizasyon yaparsanız o kadar iyi

URL’ler, web sitenizdeki belirli kategorileri içerebilir. URL yapısını basit ve kısa tutmak için URL başına en fazla iki klasör kullanmanın. İhtiyacınız kadar alt kategori kullanın.  

Adım 5: URL’lerde küçük harfler kullanın

Bazı web sunucularının büyük harf ve küçük harf URL’lerini aynı şekilde işlemediğini unutmayın. Bu nedenle büyük harf kullanımı kesinlikle önemlidir. Olası yinelenen içerik sorunlarını önlemek için her zaman küçük harfli URL’ler kullanabilirsiniz. Arama motoru URL’yi iki farklı URL olarak görebileceğinden, yinelenen sayfalara neden olabilir. Sitenizin SEO performansına zarar vermemesi açısından bu kritere dikkat edin.  

Adım 6: Özel karakterleri ortadan kaldırın

URL’lerde özel karakterler kullanılmamalıdır. Bu nedenle, Türkçe karakterli harfler ş, ç, ğ, ö vb., köşeli parantez [], boşluk () ve diğerleri gibi karakterler olumsuz etki edecektir. Ayrıca iki nokta üst üste (:), virgül (,), noktalı virgül (;) ve daha fazlası gibi özel karakterler kullanmamalısınız.

 

Adım 7: URL’nin sayfa başlığıyla eşleştiğinden emin olun

SERP’de sayfanızın içeriğini doğru bir şekilde sunmanıza imkan sağlar. Bu sayede daha fazla trafik ve daha yüksek sıralama elde edebilirsiniz.  

Adım 8: Tarihleri ​​dahil etmeyin

Site URL’lerinde tarih kullanmak, URL yapınızı aşırı karmaşık hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda sayfanızı güncellemeyi de zorlaştırır.   Kriterleri derleyecek olursak, SEO dostu bir URL yapısı oluştururken göz önünde bulundurulması gerekenlerin listesini şu şekilde sıralayabiliriz.
  1. Sayfa içeriğini tanımlamak için URL’de hedef anahtar kelimeyi kullanın.
  2. URL protokolü için HTTP yerine HTTPS kullanın.
  3. URL’leri kısa ve anlamlı tutun. 70 karakteri geçmemeye çalışın.
  4. Okunabilirlik açısından kelimeleri ayırmak için alt çizgi (_) yerine kısa çizgi kullanın (-).
  5. URL yapısında büyük harf kullanmak yerine küçük harf kullanın.
  6. Bağlaç olan sözcüklerini kaldırın (ama, veya, ya da, ve, veya).
  7. Yalnızca güvenli olan alfanümerik karakterler kullanın.
  8. Klasör veya kategori sayısını ikiden fazla oluşturmayın.
  9. URL’leri güncel ve alakalı tutmak için tarihlerden kaçının.
 

Sonuç

SEO dostu URL oluşturmak oldukça kolaydır. Yukarıda belirtilen adımları uygulamanız yeterli olacaktır. Sitenize gelen ziyaretçileri artırmak istiyorsanız, SEO dostu URL oluşturmayı bilmelisiniz.   İlginizi çekebilir:Backlink Nedir ve Backlink Nasıl Yapılır? Kaynak:

How to Create SEO-Friendly URLs

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
1 Comment

[…] yazan bölüm), Canonical URL kısımları SERP alanları için önemli bilgilerdir. Sağlık ve SEO dostu URL yapısına sahip bir ürün adresi SEO performansınızı doğrudan etkileyecek […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1