Google Data Studio Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

Google Data Studio Nedir? Neden Kullanılmalıdır?
Bir web sitesinin kullanıcılara en doğru ve en hızlı şekilde ulaşmasında metrikler önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle siteden sorumlu kişilerin bu metrikleri dikkatle takip etmesi gerekir. Google Data Studio (Looker Studio) ise metriklerin takibi ve geliştirilmesi gereken faktörleri bizlere gösteren ücretsiz bir Google servisidir. Bugünkü yazımda Data Studio nedir, neden kullanılmalıdır ve rapor hazırlama adımları nelerdir gibi Google Data Studio hakkında birçok detaya değineceğiz. Hazırsanız başlayalım!  

Google Data Studio (Looker Studio) Nedir?

Google Data Studio (Looker Studio), en kısa tanımıyla veri görselleştirme ve raporlama için kullanılan ücretsiz bir araçtır. Farklı veri kaynaklarını ve widget’leri tek bir arayüzde birleştirerek dashboard’lar oluşturmanızı sağlar. Kullanımı oldukça pratik ve basittir. Data Studio ile verilerinizin okunması ve paylaşılması oldukça kolaylaşır. Üstelik tamamen özelleştirilebilen bilgilendirici kontrol panellerine de sahiptir. Web siteler için hızlı bir şekilde veri kaynaklarından faydalanarak görselleştirme yapılmasını sağlar.  

Google Data Studio Neden Kullanılmalıdır?

Google Data Studio servisini kullanmak için başlıca nedenler şunlardır: 1. Google Data Studio ile birden çok veri kaynağını tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. Google Data Studio’ya aktarabileceğiniz bazı veri kaynakları şunlardır:
Google Data Connectors
Google Data Connectors
  2. Data Studio ile istediğiniz gibi özelleştirmeler yapabilirsiniz. Google Data Studio’da kullanabileceğiniz başlıca grafik türleri şunlardır:
  • Tablo grafiği
  • Zaman serisi
  • Çubuk grafik
  • Pasta grafik
  • Pivot tablo
  • Ağaç grafiği
  • Coğrafi tablo
  • Alan grafiği
  • Dağılım grafiği
Google Data Studio Grafik
Google Data Studio Grafik
3. Paylaşım özelliği ile dilediğiniz kişiye yollayıp ortak çalışma ve inceleme yapabilirsiniz. 4. Data Studio’daki filtreleme özelliği ile oluşturduğunuz dashboard’larda filtreleme yapabilirsiniz. 5. Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bir servistir.  

Data Studio’ya Veriler Nasıl Aktarılır?

Google Data Studio sayfasına giriş yaptıktan sonra veri kaynağı eklemek için sol üst kısımdaki “Oluştur” butonuna tıklayın. Ardından açılan mini bölümden “Veri Kaynağı” kısmına giriş yapın. Açılan sayfada Google Connectors ve Partner Connectors kaynaklarını göreceksiniz. Google bu sayfada tüm kaynakları en güncel halleriyle kullanıcılara sunmaktadır. Bugün itibariyle Google bağlantılı kaynaklar sayısı 24, partner kaynakları ise 678 adettir. Daha sonra bu alanlardan istediğiniz eklentiye tıklayıp “Yetkilendirme” vermeniz gerekiyor. Yetki adımını da tamamladığınıza göre ilgili eklentiye artık giriş yaparak istediğiniz metrikleri proje hazırlama alanınıza çekebilirsiniz. Bu alanda Data Studio’ya aktarmak istediğiniz mülkü seçerek sağ üstteki “Bağlan” sekmesine tıklamalısınız. Sonrasında verilerinizin Data Studio’ya aktarıldığını görebilirsiniz. Bağlantı gerçekleştikten sonra veri değişkenlerinizin yer aldığı bir liste ile karşılaşacaksınız. Günümüzde Google Data Studio için aktarılabilir kaynaklardan en çok kullanılanlardan bazıları; Google Search Console, Google Analytic, Google Ads, SQL Server, MySQL, YouTube Analytic, Facebook Ads, Ahrefs Site Explorer, Miro, vb.
Google Data Studio Kaynaklar
Google Data Studio Kaynaklar
 

Looker Studio’da Nasıl Rapor Hazırlanır?

Verilerinizi uygulamaya aktardıktan sonra artık rapor oluşturmaya geçebilirsiniz. Bunun için raporlar sekmesine giderek “Oluştur” butonuna tıklamanız yeterlidir. Ardından boş bir rapor sayfası açılacaktır. Burada ilk önce açılan panelden veri kaynağı seçmelisiniz. Oluşturmak istediğiniz rapora hangi metrikler hakkında inceleme veya görselleştirme yapacaksanız bu doğrultuda düzenlemeye başlayabilirsiniz. Düzenleme sırasında kontrol panellerinde yer alan metrikleri raporunuza ekleyebilirsiniz. Raporunuzu ister ücretsiz bir şablon üzerinde ister ücretli olarak satılan şablonlardan yapın fark etmeksizin dilediğiniz gibi özgünleştirebilirsiniz. Bu işlem tamamen sizin elinizdedir. Örneğin ilk açtığınız rapor ekranı boş ve en sade rapor örneğidir. Bunun üzerine SEO raporu hazırladığınızı varsayalım. Bunun için de Google kaynaklarından veriler çektiniz. Anahtar kelime tablonuz için ister grafik ister tablo ister metin kullanımı yapın stil ve yapı düzenlemesi size özgüdür. Bunları metrik menüleri aracılığıyla kontrol edebilirsiniz. Oluşturulan her projede online bir çalışma arkadaşı ile ortak işlem yapılabilir. Projeleri birden fazla kişiye açık hale getirebilir ve paylaşım yapabilirsiniz. Aynı zamanda bilgisayarınıza indirebilir ya da link veya mail olarak paylaşabilirsiniz. Google Data Studio ile tüm metriklere ait bir rapor oluşturulması mümkündür. Veri kaynaklarından çekilip hazırlanan raporlardan elde edilen bilgiler ışığında incelenip analiz yapılır ve bir sonuca varılır. Bu çıkarımlar doğrultusunda gerekli aksiyonlar alınabilir. Data Studio, bu süreçte kullanıcıların yardımcısı olup işlerini kolaylaştırmak için kullanılmaktadır.
Google Data Studio Giriş
Google Data Studio Giriş
 

Google Data Studio Avantajları Nelerdir?

1. Birçok Şema ve Widget Seçeneğinin Bulunması: Data Studio’da yüzlerce şema ve widget bulunmaktadır. Bu araçları raporlarınıza ekleyebilirsiniz. Bu sayede, verileri farklı şekillerde paylaşabilir ve inceleyebilirsiniz. 2. Yüzlerce Veri Kaynağından Faydalanma İmkanı: En önemli özelliklerinden biri de oluşturulan raporlarda istenilen farklı veri kaynaklarının kullanıma açık olmasıdır. Google bağlantılı kaynaklar 24 adet, partner kaynakları ise 678 adettir. Veri kaynakları; Google Analytics, Google Search Console, YouTube Analytics, Google Sheets, SQL Server, Google Ads, MySQL ve File Upload gibi birçok veri kaynağından oluşmaktadır. 3. Ortak Kullanım ve Paylaşma: Google Data Studio’da oluşturulan raporları diğer çalışma arkadaşlarınıza iletebilir ve birlikte aynı raporu online olarak inceleyebilirsiniz. Ortak proje kullanımı ve paylaşım özelliği açısından oldukça basit ve kolaydır. 4. Kolay Rapor Oluşturma: Raporların sayfaları bölebilir, yazı tipini, rengini, temayı ve boyutunu değiştirerek istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. 5. Ücretsiz Şablon Kullanımı: Daha önceden oluşturulmuş birçok şablon bulunmaktadır. Örneğin; Google Analytics ve Search Console gibi uygulamalarda önceden eklenen şablonlar kullanıcılara rapor hazırlığında kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede süreç daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Google Data Studio ile ekip arkadaşınıza, yöneticinize, karar vericilere veya kişisel işlerinize ait birçok raporu hızlı ve basit birkaç adımda tasarlayabilirsiniz. Kullanımı kolay arayüzü sayesinde istediğiniz metrikleri birkaç adımda görselleştirerek incelemeler yapabilir, SEO çalışmalarınız için çıkarımlarda bulunabilirsiniz.   Bu içeriğimizde Google servislerinden biri olan Google Data Studio nedir, nasıl kullanılır ve avantajları nelerdir konularını sizler için derledik. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Data Studio’ya dair bizlerle paylaşmak istediğiniz yorumları aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1