Blog Nasıl Açılır? Blogger SEO Ayarları [2025]

Blog Nasıl Açılır? Blogger SEO Ayarları [2025]
Günümüzde blog açma fikri birçok kişi tarafından desteklenmektedir. İnternetin nimetlerinden yararlanmak isteyen kişiler genel olarak bu tarz eğilimlere yönelmektedir. Peki siz hiç blog açma fikrini düşündünüz mü? Bu yazımız ile birlikte sizlerde artık bir blog sahibi olabilirsiniz. Blogger, Google altyapısı ile oluşturulan bir sistemdir. Blogger yada blogspot adı ile bilinen bu site, 1999 yılından bu yana hizmet vermektedir. Yaklaşık 2 milyon kullanıcısı olan blogger, gün geçtikçe daha da büyümeye devam etmektedir. Blogger, diğer blog oluşturma araçlarına göre daha uyumlu ve sade bir şekilde kullanıcıya hitap etmektedir. Özellikle google altyapısına sahip olması, index alanında sizi bir adım daha önde tutacaktır. Bu yazımızda blog nasıl açılır ve blogger seo ayarları başlıkları adı altında paylaşımda bulunmak istiyorum. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olacaktır.

Blog Nedir?

Öncelikle blog nedir içeriği ile kısa bir özet şeklinde başlangıç yapabiliriz. Blog, herhangi bir teknik bilgisi gerektirmeden kendi istediklerini özgür bir şekilde yazarak paylaşım yapabildikleri bir platformdur. Günümüzde birçok farklı alanda günlüğe benzer bir şekilde blog sitelerinde benzetme yapılmaktadır. Tabi ki birçok kişinin de bu tarz blogları günlük şeklinde kullandıkları da gerçek bir olaydır. Gündelik hayatlarını yazı veya video şeklinde paylaşarak, insanların kendisini takip etmesini sağlamaktadır.

Blog Nasıl Açılır? 

"<yoastmark Blog açmak için birden fazla farklı platformlar yer almaktadır. Bizler blogger.com aracını kullanarak kendimize sıfırdan bir blog oluşturacağız. Dilerseniz adımlar halinde blog açma işlemlerimize geçiş yapabiliriz. İlk olarak blogger.com sitesine giriş yapalım. [tıklayın] Karşımıza çıkan ekran üzerinden ‘Blogunuzu Oluşturun’ butonuna tıklayın. Buradan google hesap bilgilerinizi doldurun ve giriş yapın. Blog sitemizde gözükecek olan Başlık yazımızı giriyoruz ve Sonraki butonu ile devam ediyoruz.  Bir sonraki alanda ise url kısmını doldurmamız gerekiyor. Domain isminizin ne olmasını istiyorsanız, kutu içerisine yazıyoruz. Bu adımları tamamladıktan sonra, blog nasıl açılır işlemleri uygulanmış olacaktır. Artık sizde bir blog sahibisiniz. Şimdi dilerseniz blogger ayarları kısmına geçiş yaparak, uygulanması gereken ayarları sizlere anlatmak ve bu konuda bilgilenmenizi istiyorum.

Blogger Seo Ayarları

Temel Ayarlar

  • Başlık: Sitemizin ana başlığı olarak geçmektedir. Google’a ne aratıldığında blogunuzun çıkmasını istiyorsanız, bu başlığı uygun bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Açıklama: Sitenizin başlığının hemen yanında yer alan bölüme kısa bir açıklama girebilirsiniz.
  • Blog Dili: Blog sitenizin ve panelinizin hangi dilde olmasını istiyorsanız seçim yapabilirsiniz.
  • Yetişkinlere uygun içerik: Eğer blog kitlenizin yaş uygunluğunun yüksek olduğunu düşünüyorsanız ‘Blog okuyucularına uyarı göster’ seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.
  • Site Simgesi: Sitenizin favicon ismi verilen, tarayıcılarda temsili olarak gösterilen bir resimdir. Google üzerinden favicon oluşturma yazarak kendinize uygun bir simge oluşturabilirsiniz.

ayrıca bkz: Anahtar Kelime Nedir?

Gizlilik Seçenekleri

  • Arama motorlarında görünebilir: Google ve diğer arama motorlarında blogunuzun gösterilmesini sağlar. Kapatıldığı halde ise tüm arama motorlarından otomatik olarak aramalarda gösterilmez.

Yayıncılık Ayarları

  • Blog adresi: Sitemizin domain ismini sonrasında buradan değiştirebilmekteyiz.
  • Özel alan adı: Sitenizin domain yapısında yer alan .blogspot yazısını kaldırmak için kullanabilirsiniz. Bunun öncesinde bir domain satın alma işlemi gerçekleştirmeniz gerekmekedir.

HTTPS Ayarları

  • Https Yönlendirmesi: Sitenin sağlıklı bir url yapısı için bu seçeneği aktif hale getirmeniz gerekmektedir.

Yayın Ayarları

  • Ana sayfada gösterilen maks. yayın sayısı: Ana sayfada temanız içerisinde kaç tane yazınızın gözükmesini istiyorsanız, buradan kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
  • Mesaj Şablonu: Buradan her yayın oluşturduğunuzda otomatik olarak yazı içeriğine düşen bir mesaj oluşturabilirsiniz. Örnek olarak ‘herkese selamlar’ vb cümleler kullanılmaktadır.
  • Resim lightbox’ı: Bu seçenek ile birlikte resimlerinizi, paylaştığınız yazıların üst kısmında görsel olarak gösterebilirsiniz. Bu seçeneği kapattığınızda, yazılarınızda görseller gözükmeyecektir.

Yorumlar

  • Yorum konumu: Yazınıza gelen yorumların nasıl gözükeceğini buradan kolaylıkla seçebilirsiniz. Temanıza yada göz zevkinize göre ayarlamalar yapabilirsiniz.
  • Kimler yorum yapabilir?: Buradan blog yazılarınıza kimlerin yorum yapıp yapamayacağını seçebilirsiniz. Tavsiyem ‘google hesap olan kullanıcılar’ seçeneğidir.
  • Yorum Denetleme: Buradan yazılarınıza gelen yorumların direkt olarak izin verilip yada verilmemesini ayarlayabilirsiniz. Tavsiyem bu seçeneğin aktif olmasıdır. Bazen spam vs yorumlar yapıldığı için, sitenizin seo tarafına zarar vermiş olacaktır.
  • Yorum formu mesajı: Bu kısım ise, yazılarınıza yorum yaparken insanların görebileceği bir mesaj seçeneğidir. Genel olarak bu tür alanlara ‘küfür vs etmeyiniz’ gibi uyarılar yazılmaktadır.

Meta Etiketler

  • Meta Etiketler: Sitenizin google üzerinde arama yapıldığında, alt kısımda yer alan siteyi tanıtan bir açıklama girebilirsiniz.

Hatalar ve Yönlendirmeler

  • Özel 404 Yönlendirmesi: Google seo için en önemli faktörlerden bir tanesi de 404 hata kodlarıdır. Sitenizde bazen url kısımlarında hatalar meydana gelebilir. Ziyaretçileriniz bu hata ile karşılaştığında bir uyarı metni almaları gerekiyor. Bu kısıma herhangi bir ‘aradığınız sayfaya ulaşamadık’ gibi uyarı ekleyebilirsiniz.

Tarayıcılar ve Dizine Ekleme

  • Özel ads.txt içeriğini etkinleştir: Her sitenin bir robots.txt özelliği bulunması gerekiyor. İlk olarak bu seçeneği aktif hale getirin. Sonrasında ise özel bir robots.txt dosyası oluşturarak eklemenizi yapabilirsiniz.
  • Google Search Console: Bu seçeneğe tıklayarak console hesabınız ile ilişkilendirme yapabilirsiniz. Seo için en önemli adımlardan bir tanesidir. Sonrasında sitenize gelen bağlantı vs birçok rapora ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kazanç Sağlama

  • Kazanç sağlama: Adsense veya başka bir reklam firması kullanıyorsanız bu kısım işinize yarayacaktır. Reklamların daha iyi optimize olması için, reklam firmalarının verdiği ads.txt metinlerini buraya yapıştırabilirsiniz.

Blogu Yönetin

  • Blog İçeriği içe aktar: Başka bir blogger içeriğini, kendi sitenize eklemek isterseniz bu kısımı kullanabilirsiniz.
  • Blog içeriği yedekle: Bu seçenek ile birlikte blog sitenizin tüm içeriğini kolaylıkla yedekleme alabilirsiniz. Yedekleme sonrasında başınıza gelebilecek olumsuz anlarda, yedeklerinizi kullanabilirsiniz.
  • Blogumu kaldır: Blog sitenizi bu seçenek ile kalıcı olarak silebilirsiniz.
"<yoastmark

Blogger Yeni Yazı Nasıl Yazılır?

Blogger platformu basit ve sade bir panele sahiptir. Aynı şekilde yeni yazı yazma kısmında da bu tür basitliklerin olduğunu görmekteyiz. Sitenizde ilk blog yazınızı paylaşmaya hazır mısınız? Cevabınız evet ise aşağıya geçerek bizleri nelerin beklediğine kısaca bir göz atabiliriz.
  • İlk olarak + YENİ YAYIN butonuna tıklıyoruz.
  • Karşımıza büyük ve boş bir şablon çıkacaktır. İlk olarak Başlık kısmına yazımızın gerekli başlığını yazıyoruz. Sonrasında ise içerik kısmına geçiş sağlıyoruz.
  • Burada birçok farklı seçeneğin yer aldığını görmekteyiz. Kısaca neyin ne olduğunu sizlere anlatmak istiyorum.
Yayın Ayarları 
Etiketler: Yazımızın arama motorunda üst sıralara çıkması için etiket eklememiz gerekiyor. 3 veya 4 adet etiket eklemeniz seo için daha sağlıklı olacaktır.
Yayınlanma Tarihi
Zaman: Buradan yazınızı hemen yada ileri bir tarihte yayına alabilirsiniz. Kolay ve detaylı paneli sayesinde bu kısımda zorlanmadan kullanım sağlayabilirsiniz.
Kalıcı Bağlantı
Otomatik Kalıcı Bağlantı: Yazımızın url yapısını otomatik olarak ayarlamaktadır. Bu seçeneği kullanmanızı önermemekteyiz.
Özel Kalıcı Bağlantı: Bu seçeneği kullanarak yazınıza uygun url ekleyebilirsiniz. Kısa ve yazınıza uygun olmasına mutlaka dikkat edin.
Konum
Arama GirişiBuradan yazınızın hangi ülkede yazıldığını seçebilirsiniz. Seo için ne kadar uygun olup olmadığı tartışılır diyebilirim.
Yazı ayarları genel olarak bu şekildedir. Yazınızı tamamladıktan sonra buradaki ayarlara önem vermeniz gerekiyor. Sebebi ise google veya diğer arama motorlarında üst sıralara çıkabilmenizdir. Özellikle de etiket ve url yapısını özenle girmeniz gerekmektedir.

Konu Başlıkları

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1